Παρακαλούμε ενεργοποιήστε τη JavaScript

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΛΟΓΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ PRP ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Του Ιορδανη Μανουσαριδη

Βιολογικές θεραπείες ορθοπαιδικών παθήσεων με αυτόλογους παράγοντες PRP και βλαστοκύτταρα

Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της ιατρικής, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδείξουν την σπουδαιότητα της ικανότητας του ίδιου μας του οργανισμού να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει. Μέσα από αυτή την προσπάθεια αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα διαφόρων κυττάρων του ίδιου μας του οργανισμού στην επούλωση διαφόρων νοσημάτων. Η ιδέα ήταν απλή, αφού ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα της αυτοίασης, γιατί δεν χρησιμοποιούμε στοχευμένα αυτή την ικανότητα του στο εκάστοτε πρόβλημα αντιμετωπίζει έτσι ώστε να επιταχύνουμε την διαδικασία της επούλωσης-αυτοίασης. Η θεραπεία πλήθος μυοσκελετικών παθήσεων με PRP(Platelets Rich Plasma) και βλαστοκύτταρα είναι μια σύχρονη, βιολογική και απολύτως φυσική μορφή θεραπείας, η οποία συνίσταται στην έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων του ίδιου του ασθενή στοχευμένα στην περιοχή που πάσχει.

Τί είναι το PRP;

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος μας τα οποία εκτός από την σπουδαιότητα που έχουν για την πήξη του αίματος, διακατέχουν και μια μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων ή αλλιώς βιολογικά ενεργών πρωτεινών. Έχει βρεθεί ότι αυτοί οι βιολογικοί παράγοντες όταν απελευθερώνονται ενεργοποιούν μια αλυσίδα αντιδράσεων στον οργανισμό μας οι οποίες σκοπό έχουν την επούλωση οποιασδήποτε βλάβης του οργανισμού.

Πώς γίνεται η θεραπεία με PRP;

Η διαδικασία είναι απλή, απαιτεί ½ ώρα περίπου καο μπορεί να γίνει στον χώρο του ιατρείου. Αρκεί μια απλή αιμοληψία(σαν αυτή που κάνουμε όταν δίνουμε αίμα για εξετάσεις). Αμέσως μετά ο ιατρός ξεκινάει την διαδικασία της φυγοκέντρισης του αίματος του ασθενούς, έτσι ώστε να διαχωριστούν τα κυτταρικά στοιχεία του αίματος. Στη συνέχεια ο ιατρός ξεχωρίζει τα αιμοπετάλια του ασθενή από τα διαχωρισμένα στοιχεία του αίματός του και τα εγχύει στην περιοχή του ασθενούς που πάσχει.

Σε ποιες μυοσκελετικές παθήσεις εφαρμόζεται το PRP;

 • Χρόνιες τενοντοπάθειες ώμου, αγκώνος, γόνατος, ισχίου και ποδοκνημικής.
 • Μυϊκές θλάσεις
 • Αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες μικρών και μεγάλων αρθρώσεων
 • Χονδροπάθειες
 • Μερική ρήξη συνδέσμων και μηνίσκων
 • Τροχαντηρίτιδα ισχίου
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα κ.α

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του PRP;

 • Ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας χωρίς φαρμακευτικές επιπλοκές (π.χ αύξηση σακχάρου αίματος, αρτηριακής πίεσης και εκφύλισης τενόντων μετά από έγχυση κορτιζόνης)
 • Ταχύτερη επούλωση τραυματισμένων ιστών
 • Δεν χρειάζεται νοσηλεία ή αναισθησία
 • Είναι βιολογική θεραπεία που βασίζεται στην ικανότητα του ίδιου του οργανισμού να αυτοιάται.

Πόσο συχνά μπορεί να κάνει κάποιος θεραπεία με PRP;

Λόγο όλων των προαναφερόμενων πλεονεκτημάτων, θεραπεία με PRP μπορεί να γίνει ταυτόχρονα δε διάφορες περιοχές του σώματος, αφού εξαρτάται από την ποσότητα του αίματος που μπορεί να πάρει ο ιατρός και δεν έχει παρενέργιες. Συνήθως 2-3 θεραπείες είναι αναγκαίες με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου δεν αντικαθιστά τις υπόλοιπες μεθόδους θεραπείας και εξαρτάται η αποτελεσματικότητά της από την ηλικία του ασθενούς και την έκταση της βλάβης.

Βιολογικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι μια άλλη σπουδαία κατηγορία κυττάρων του οργανισμού μας, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική. Είναι κύτταρα του οργανισμού τα οποία είναι αδιαφοροποίητα και τα οποία έχουν την ικανότητα με τα κατάλληλα ερεθίσματα να μετεξελιχθούν σε άλλα κύτταρα διαφόρων ιστών. Άρα ενώ στην θεραπεία με PRP χρησιμοποιούμε την δράση διαφόρων ουσιών (αυξητικών παραγόντων) που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα (αιμομετάλια), με την θεραπεία με βλαστοκύτταρα, χρησιμοποιούμε τα ίδια τα κύτταρα για την επούλωση των τραυματισμένων ιστών.

Πώς γίνεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον λιπώδη ιστό ή ακόμα καλύτερα από τον μυελό των οστών του ασθενούς. Η διαδικασία λήψης γίνεται σε χειρουργική αίθουσα, υπό πλήρως άσηπτες συνθήκες υπό μέθη ή γενική αναισθησία του ασθενή. Αμέσως μετά μόλις λαμβάνεται ο ιστός του ασθενούς, ξεκινάει μια πολύπλοκη διαδικασία διαχωρισμού των βλαστοκυττάρων. Στην συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα εγχύονται στην περιοχή της βλάβης. Αμέσως μετά ο ασθενής επανέρχεται στην προηγούμενη δραστηριότητά του χωρίς περιορισμούς.

Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα

 • Μετατραυματικές ρήξεις χόνδρου
 • Τενοντοπάθειες
 • Αρθρίτιδες μικρών και μεγάλων αρθρώσεων
 • Καθυστερημένη πόρωση καταγμάτων και ψευδαρθρώσεις
 • Ρήξεις μηνίσκων, τενόντων και συνδέσμων
 • Άσηπτες νεκρώσεις οστών (μηριαίας καφαλής κ.α)