Παρακαλούμε ενεργοποιήστε τη JavaScript

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Του Ιορδάνη Μανουσαρίδη

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το ΣΚΣ είναι η πιο συχνή πιεστική νευροπάθεια στο ανθρώπινο σώμα που προκαλεί πόνο στην περιοχή της παλάμης, μουδιάσματα στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού και αδυναμία του χεριού μας.

Τί είναι ο καρπιαίος σωλήνας;

Είναι ένα στενό πέρασμα σαν σωλήνας, στην περιοχή του καρπού μας, μέσα από το οποίο περνάει ένα πολύ βασικό νεύρο (το μέσο νεύρο), μαζί με τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων μας. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση των τριών πρώτων δακτύλων μας αλλά και για κάποιες κινήσεις του αντίχειρά μας. Όταν λοιπόν αυτό το πέρασμα στενεύει τότε η πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο προκαλεί τα συμπτώματα του ΣΚΣ.

Ποιοι εμφανίζουν ΣΚΣ;

Τις περισσότερες φορές, η εμφάνιση των συμτωμάτων έχει να κάνει με την χειρονακτική εργασία αλλά όχι μόνο. Το ΣΚΣ έχει συσχετιστεί επίσης με ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, ρευματολογικά νοσήματα, θυροειδοπάθειες κ.α. Κατά την εγκυμοσύση επίσης, μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο αυτό λόγο κατακράτησης υγρών. Τέλος υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών όπου η εμφάνιση του συνδρόμου είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν πάσχω από ΣΚΣ;

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να κουβεντιάσετε το πρόβλημα σας με έναν εξειδικευμένο ιατρό καθώς υπάρχουν και άλλα νοσήματα που μπορούν να εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα με το ΣΚΣ και αφού σας εξετάσει μπορεί να σας ζητήσει για σειρά από εξετάσεις όπως π.χ ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων. Τις περισσότερες φορές αρκεί μόνο η κλινική εξέταση από έναν ιατρό που να ασχολείται με τη χειρουργική χεριού για να θέσει τη διάγνωση, του ΣΚΣ.

Πως αντιμετωπίζεται το ΣΚΣ;

Μη χειρουργική αντιμετώπιση
Στα πρόημα στάδια των συμπτωμάτων,η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να είναι αρκετή.Ο ειδικός ιατρός αφού αξιολογίσει τη βαρύτητα της νόσου και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς μπορεί να σας προτείνει τη χρήση ναρθηκών πηχεοκαρπικής σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή.Η χρήση ενεσών κορτινόζης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα μπορεί να ανακουφήσει την συμπτωματολογία,ενώ οι συνεδρίες φυσικοθεραπειών αποτελούν ακόμα ένα μέσο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή όταν η ένταση των συμπτωμάτων είναι μεγάλη τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία ή/και μέθη και τη χρήση ίσχαιμης περίδεσης στο ύψος του βραχιονίου. Μια τομή 2-3 εκ γίνεται στην παλάμη όπου διανοίγεται ο καρπιαίος σωλήνας και απελευθερώνεται το μέσο νεύρο, 3-4 ράμματα χρησιμοποιούνται για τη συγκληση του τραύματος. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική αμέσως μετά την επέμβαση,με οδηγίες να αποφεύγει να βρέξει το χέρι του αλλά να ανοιγωκλείνει τα δάκτυλα του χεριού για την αποφυγή οιδήματος στην παλάμη.Η λήψη αναλγητικών φαρμάκων μετά την επέμβαση κρίνεται προαιρετική. Από τις άμεσες μετεγχειρητικές μέρες ο ασθενής διαπιστώνει την ύφεση των συμπτωμάτων που του προκαλούσε το ΣΚΣ.